Siyaset Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama, kullanma ve üretme yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program; sekiz adet dersten az olmamak kaydıyla en az yirmi dört kredilik dersler ile kredisiz dersler, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Programın öğretim dili %100 İngilizcedir. Programın başarıyla tamamlanabilmesi için öğrencinin aldığı tüm derslerin ve yazdığı yüksek lisans tezinin dili İngilizce olmalıdır.
1. Bilimsel Hazırlık
Programa bilimsel hazırlık koşuluyla kabul edilen adaylar için bilimsel hazırlık programına ilişkin detaylar “Bilimsel Hazırlık Programı” sayfasında sunulmuştur.
2. Yüksek Lisans Programı Ders Gerekleri
Programdan mezun olabilmek için gerekli ders koşulu toplam sekiz adet dersten az olmamak kaydıyla en az yirmi dört kredilik dersten başarılı olmak (en düşük harf notu olarak “CC” almak) ve SYC 596E kodlu “Bilimsel Araştırma, Etik ve Seminer (Scientific Research, Ethics and Seminar)” dersinden başarılı olmaktır (harf notu olarak “BL” almak). Bir öğrenci, SYC 596E kodlu Bilimsel Araştırma, Etik ve Seminer dersine örgün öğretiminin en erken ikinci yarıyılında kayıt olabilir (ilgili ders, bilimsel hazırlık programında ve bu programı takip eden ilk ders döneminde alınamaz).
Öğrenci, danışmanının onayı ile enstitü bünyesinde yer alan diğer lisansüstü programlarda açılan derslere kayıt olabilir. Ayıca danışmanının ve program yürütme kurulunun önerisi, anabilim dalı başkanının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile diğer yüksek öğretim kurumlarında verilmekte olan, Siyaset Çalışmaları programı ile ilgili lisansüstü derslerinden en çok iki seçmeli ders alabilir. Diğer yüksek öğretim kurumlarından alınacak derslerin öğrencinin bağlı bulunduğu üniversitenin öğretim programlarında açılmamış olması gerekir.
Öğrencinin birinci ve ikinci yarıyılların her birinde en az 6 kredilik ders alması zorunludur. Program ders koşulunu sağlayan öğrenci SYC YLT kodlu tez çalışmasına kayıt olabilir. Mezuniyet için ağırlıklı genel not ortalaması en az 3.00 olmalıdır.
3. Tez Yazım ve Teslim Süreci
Öğrencinin yüksek lisans tezini teslim edebilmesi için mezuniyet ders koşulunu tamamlamaya ek olarak en az iki dönem SYC YLT kodlu tez çalışmasına kayıt yaptırmış olması gerekmektedir. Bunun yanında yüksek lisans tezinin teslimi için aşağıdaki şartlar aranır.
Yüksek lisans tez kriterleri
Yüksek lisans tezi, Siyaset Çalışmaları Yüksek Lisans Programının nihai aşamasıdır. Öğrenci, tez sürecinin ilk safhasında danışmanıyla iletişim halinde bir tez önerisi hazırlar. Bu öneride tezin konusu, bağlamı, araştırma soruları ve/veya hipotezleri, metodolojisi, çalışma içeriği ve literatürün ön incelemesi ve tezin temel argümanı ortaya konmalıdır.
Öğrenci, tez teslimine kadar danışmanıyla sürekli iletişim halinde olur ve düzenli aralıklarla yazılı olarak tez çalışma raporu sunar.
Öğrenci, tezin tam metin taslağını tez teslim tarihinden en az iki hafta önce danışmanına sunar ve tezi hakkında programda açık katılımlı bir ön savunma sunumu gerçekleştirir.
Tez, asgari olarak, kolayca anlaşılabilir bir araştırma sorusu çevresinde yapılandırılmış ve tez konusuna ilişkin literatürün tanıtıldığı giriş bölümü; tez konusuyla ilgili (birincil ve ikincil) literatürün tartışıldığı, öğrencinin önermesinin ve bu önermeyi destekleyen argümanların yapılandırıldığı gelişme bölümleri; tartışmanın değerlendirildiği ve sonuçlandırıldığı sonuç bölümü ve tez yazım kurallarına uygun bir kaynakçadan oluşmalıdır.
Akademik dürüstlük
İstanbul Teknik Üniversitesi Siyaset Çalışmaları Anabilim Dalına bağlı programlara kayıtlı lisansüstü öğrencileri, tez çalışması da dahil olmak üzere yaptıkları ve teslim ettikleri tüm çalışmalarda akademik dürüstlük ilkelerine uymakla yükümlüdürler. Akademik dürüstlük konusuna ilişkin yönergeler “Akademik Dürüstlük” sayfasında verilmiştir. Öğrencilerin, bu sayfada bulunan ve sayfa içerisinde verilen bağlantılarda yer alan ilke, kural ve yönergelere hâkim oldukları varsayılmaktadır. Öğrenciler, akademik dürüstlüğün ihlali durumunda karşılaşacakları kurumsal ve resmi yaptırımları kabul ederler.
İntihal raporu
Öğrenci, tezini enstitüye teslim etmeden önce danışmanı tarafından intihal kontrolü yapılır. Tezin intihal kontrolünden geçebilmesi için aşağıdaki koşulların tamamının sağlanması gerekmektedir:
• İntihal yazılım programı raporuna göre benzerlik oranı, bu tezden üretilmiş yayınlar ve tezin kaynakçası dışarıda tutulduğunda (bibliography excluded) tek bir kaynaktan en fazla %10 ve toplamda en fazla %20 olmalıdır.
• İntihal yazılım programı raporuna göre benzerlik oranı, bu tezden üretilmiş yayınlar, alıntılar ve tezin kaynakçası dışarıda tutulduğunda (quotes excluded and bibliography excluded) toplamda en fazla %5 olmalıdır.
• İntihal yazılım programı raporu da göz önünde bulundurularak tez, akademik dürüstlüğü ihlal edecek biçimde herhangi bir alıntı içermemelidir.
İntihal yazılım programı, öğrencinin ürettiği çalışma için %1 benzerlik oranını gösteren bir rapor üretse dahi bu, tezde intihal olmadığı anlamına gelmeyebilir. Rapor, danışman tarafından ayrıntılı biçimde incelenmeli ve intihal şüpheleri ortadan kaldırılmalıdır.
Tezlerin Sonuçlandırılmasında Bildiri/Makale Şartı
İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları madde 6.a gereğince, yüksek lisans tezinin sonuçlandırılmasında “Öğrencinin yüksek lisans tezini teslim edebilmesi için ulusal veya uluslararası bir konferanstan tezden üretilen ve öğrencinin bağlı olduğu kurum ve kurumlar arasında İTÜ adresinin yazıldığı bir bildiri veya makale kabulü almış olması şartı aranır.” Bildiri/makale şartını sağlayamayan öğrencilerin tezleri enstitü tarafından teslim alınmaz.
4. Tezin Sonuçlandırılması
Tez teslim koşullarını sağlayan öğrenci, savunmasını yapmak üzere tezini enstitüye teslim eder.
Tez savunması
Öğrenci, İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazılan (aşağıda yer alan “Tez biçimsel kontrolü” başlığını inceleyiniz) ve danışmanınca onaylanan tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.
Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman, söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak tezle birlikte enstitüye sunar (yukarıda yer alan “Tez yazımı” başlığını inceleyiniz). Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.
Yüksek lisans tez jürisi, tezin enstitüye tesliminden itibaren bir hafta içinde, program yürütme kurulu önerisi, anabilim dalı başkanının görüşü ile enstitüye iletilir ve enstitü yönetim kurulu kararı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin danışmanı ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç kişiden oluşur. Eş danışman olması durumunda jüri, en az ikisi Üniversite içindeki başka bir anabilim/anasanat dalından veya başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere beş kişiden oluşur. En fazla bir jüri üyesi yükseköğretim kurumları dışındaki kurum ve kuruluşlarda görev yapan ilgili konuda doktora/sanatta yeterlik unvanına sahip uzmanlardan seçilebilir.
Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Sınav, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur.
Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında oy çokluğu veya oy birliğiyle kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.
Tez biçimsel kontrolü
Yüksek lisans tezlerinin savunmalar sonrasında bastırılarak mavi ciltli tezin enstitüye teslim edilebilmesi için tezlerin “İTÜ Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzu”na uygun olarak hazırlanmış olması gerekmektedir. İTÜ Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzu, İTÜ’de var olan deneyimin yanı sıra uluslararası kabul görmüş yazım ve referans verme stillerinden biri olan APA (American Psychological Association) stilinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Bu kılavuzda yer almayan konularda APA kuralları referans alınır. İTÜ Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzuna uygun olarak hazırlanmamış olan tezler teslim edilemez.
Dolayısıyla tezini kılavuzda belirtilen kurallara uygun olarak hazırlamakla yükümlü olan öğrencinin, tezini enstitüye ulaştırdığı sırada tez yazımında esas alınması zorunlu olan üç kaynağı (İTÜ Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzu, İTÜ Lisansüstü Tez Şablonu ve APA Referans Verme Stil Kılavuzu) incelediği, bildiği ve tezini bu kurallara uygun olarak yazdığı varsayılır. Enstitü, kendisine ulaşan tezleri teslim almadan önce gerekli biçimsel kuralları sağlamayan tezlerin tespiti için tezleri ayrıca bir incelemeye tabi tutar. Tezler, kılavuzda belirtilen biçimsel şartları sağlayana kadar teslim alınmaz. Söz konusu inceleme neticesinde tezde yukarıda belirtilen şablon ve kılavuzlarda yer alan, dolayısıyla yüksek lisans tezi hazırlanırken uyulması gereken biçimsel kurallara ilişkin yetersiz bilgiden kaynaklanan çok sayıda ve/veya temel hata bulunması durumunda öğrencinin tezi, ayrıntılı bir raporlamaya tabi tutulmadan “İTÜ Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzu, İTÜ Lisansüstü Tez Şablonu ve APA Referans Verme Stil Kılavuzunu inceleyerek tezinizi düzeltmeniz gerekmektedir.” uyarısıyla iade edilecektir.
Tez hazırlama ve teslim süreçlerinin sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için tezlerinizi lütfen aşağıda yer alan şablon ve kılavuzlara uygun olarak hazırlayınız ve teslim ediniz.
• ITU Graduate Thesis/Dissertation Template
• ITU Graduate Thesis/Dissertation Writing Guideline
• APA Style and Grammar Guidelines
5. Süre
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde programın öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.
6. Önemli Uyarı
Bu sayfada yer alan bilgiler, öğrencilerimize lisansüstü öğrenimleri sürecinde kolaylık sağlaması için kaleme alınmıştır ve öğrencilerimizin öğrenimleri sürecinde ihtiyaç duyacakları bilgilerin tamamını içermemektedir. Öğrencilerimiz, öğrenim süreçlerini düzenleyen yönetmelik ve esaslar için aşağıdaki kaynakları ayrıca incelemelidirler:
• İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
• İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları
Bunun yanında, ders aşaması sürecinde takip edilmesi gereken adımlar “Yüksek Lisans Ders Aşaması Süreci” sayfasında, tez teslim sürecinde takip edilmesi gereken adımlar ise “Yüksek Lisans Tez Teslim Süreci” sayfasında Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından akış şeması biçiminde belirtilmiştir. Diğer hususlar için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü internet sitesinde yer alan “Sık Sorulan Sorular” kısmı incelenebilir.
Bu sayfada ve yukarıda belirtilen bağlantılarda cevabını bulamadığınız sorular ve tespit ettiğiniz sorunlar için siyaset@itu.edu.tr e-posta adresi üzerinden bizimle iletişime geçiniz.